Fremtiden for Kvinnebasket i Norge
“Hvis de kan, så kan du!”
Med riktige investeringer, sterkere breddeprogrammer og økt synlighet, har norsk kvinnebasket potensial til å vokse betydelig i årene som kommer. Den globale driven i kvinnebasket, kombinert med lokale initiativer som Jentesatsingsplanen, kan bane vei for en lysere fremtid for sporten i Norge.
Den økende interessen fra spillere, fans og organisasjoner tyder på at dette er et avgjørende øyeblikk. Dersom de rette grepene tas, kan vi snart se norske kvinnelige basketballspillere gjøre seg bemerket – ikke bare i Norge, men også på den internasjonale scenen.
Vi har vært så heldige å få en prat med Julie McCarthy, som deler sine erfaringer og sitt engasjement for kvinnebasket med oss.
Din personlig reise i basketball – Hva inspirerte deg til å begynne med basketball, og hvordan har din erfaring vært som kvinnelig spiller i Norge?
Jeg kommer fra en basketballfamilie, og min far hadde forsøkt å få meg til å spille basketball siden jeg var liten, men jeg elsket håndball og hadde et godt miljø og fin utvikling der. Da jeg var 16 så jeg broren min spille Nordisk og jeg møtte Inge Kristiansen som overtalte meg til å begynne med basketball, slik at jeg selv kunne spille i Nordisk året etter, og det gjorde jeg. Som kvinnelig basketballspiller i Norge har jeg kjent på tilhørighet, dugnadsånd, medgang og motgang. Det er mye bra - også er det mye som kan bli bedre.
Du spilte college-basketball i USA, hvordan sammenlignes det med Norge når det gjelder muligheter, konkurranse og støtte?
Dette blir en urettferdig sammenligning, da basketball er en del av kulturen i USA slik ski er i Norge, og det tar mange generasjoner å etablere en idrett. Nivå avhenger selvfølgelig av hvilken skole du går på, men som spiller vil du oppleve høy konkurranse både på trening og i kamp, og du har tilgang til et enormt støtteapparat av trenere, fysioterapeuter, managere, etc. Muligheter mener jeg at man har både i USA og i Norge, men man er nødt til å posisjonere seg riktig og tørre å gripe de sjansene som kommer din vei.
Utfordringer i norsk kvinnebasket – Hva er de største utfordringene kvinnelige basketballspillere møter i Norge i dag?
Alle møter ulike utfordringer, og mangel på kontinuitet gjør det vanskelig å bygge solide program som både utvikler yngre spillere og skaper resultater.
Utvikling og støtte – Mener du at kvinnebasket i Norge får nok støtte og ressurser? Hvilke forbedringer ønsker du å se?
Det åpenbare svaret på dette er jo nei. Skulle gjerne likt å se kvinnebasket mer synlig i media og flere sponsorer som støtter kvinnene like mye som herrene.
Samfunnspåvirkning og representasjon – Hvordan har kvinnebasket påvirket unge jenter i Norge, og hvorfor er representasjon viktig?
Rollemodeller er avgjørende for å få flere unge jenter inn i basketball og for å beholde dem. De trenger å se at det er en fremtid i idretten og alle mulighetene den kan gi. Jeg har selv stilt opp på jentecamper og responsen har vært enorm. Vi trenger flere kvinnelige trenere!
Økende interesse og vekst – Har du merket en økning i interesse og muligheter for kvinnebasket i Norge de siste årene?
Både og. Det finnes ildsjeler som jobber knallhardt for å forbedre kvinnebasketen og det snakkes mye om. Jeg savner allikevel de gode resultatene fra engasjementet. Krysser fingrene for at det snur!
Fremtiden og råd – Hvordan ser fremtiden for kvinnebasket i Norge ut, og hvilke råd vil du gi til unge jenter som ønsker å satse på sporten?
Jeg mener at fremtiden ser lovende ut, samtidig er det avgjørende at vi viser jentene at vi satser på dem for å beholde dem. Rådet mitt er å ikke være redd for å gjøre feil, fordi det er den eneste måten du kan bli bedre på. Tørr å prøve igjen og igjen, selv om du bommer skuddet eller får en turn-over. Analysér hva som gikk galt og hva du kan gjøre for at det skal gå bedre neste gang. Spill med gutter og observer hvordan de ofte er mindre redde for å gjøre feil.
Hvis de kan, så kan du!
Talenter - Hvilke jenter (blno, proff eller college) bør vi følge med på, og hvem har en innflytelsesrik rolle i kvinnebasket?
Det er mange, men Aurora Sørbye på Wake Forest, Severine Uggen på Magik, Rosa Parma og Tuva Nyland Rotherud på Bærum, for å nevne noen.
Vi takker Julie for praten, og oppfordrer dere alle til å lese videre om bl.a. Jentesatsingsplanen!
En Global Endring: Fremveksten av Kvinnebasket i USA
Kvinnebasket opplever en enestående vekst i USA, både på college-nivå og i WNBA. Stjerner som Caitlin Clark, Angel Reese og Paige Bueckers har tiltrukket seg rekordhøye seertall, lukrative sponsoravtaler og en bølge av nye fans til sporten. Det som en gang ble sett på som en sekundær sport sammenlignet med herrebasket, står nå i sentrum for medieoppmerksomhet og fullsatte arenaer.
Denne veksten har hatt ringvirkninger globalt, hvor kvinnebasket har vært i fremgang de siste årene.
Status for Kvinnebasket i Norge
Med basketball i sterk fremgang i Norge, har Norges Basketballforbund (NBBF) jobbet aktivt for å øke deltakelsen, spesielt blant kvinner.
Det nyeste initiativet, Jentesatsingsplanen er en direkte respons, og har som mål å gi flere muligheter for kvinnelige spillere til å konkurrere, utvikle seg og lykkes på et høyere nivå.
Jentesatsingsplanen er en utvidelse av Basketplan28, den langsiktige strategiske planen for norsk basketball fra 2024 til 2028.
Dette initiativet fokuserer på:
● Økt kvinnelig deltakelse i basketballklubber og ligaer
● Flere konkurransearenaer for kvinnelige spillere
● Bedre synlighet og mediestøtte for kvinnebasket
● Styrking av prestasjonsnivået blant kvinnelige utøvere
● Økt organisatorisk og økonomisk støtte for kvinner i basketball
Dette er et avgjørende øyeblikk for norsk kvinnebasket, da det markerer et målrettet arbeid for å bringe sporten nærmere utviklingsnivåene som sees i andre land.
Hvorfor Kvinner i Idrett er viktig
Effekten av kvinnebasket strekker seg langt utover selve banen. Idrett har lenge vært et kraftfullt verktøy for å fremme likestilling, selvtillit og lederegenskaper. Økt deltakelse i idretter som basketball gir unge jenter forbilder å se opp til, og muligheter for å utfordre stereotyper.
I Norge, hvor likestilling står sterkt, er det avgjørende at kvinneidrett får like mye støtte og investering som herreidrett. Dette handler ikke bare om sport – det er et samfunnsanliggende. Initiativer som Jentesatsingsplanen er viktige for å sikre at unge jenter har de samme mulighetene som mannlige spillere til å lykkes i basketball og idrett generelt.
Hele dokumentet «Jentesatsingsplanen» finnes her: